Τελ. ενημέρωση:

   01-Oct-2000
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 17(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000, 114-115

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ. Ι. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ

Σ.Γ. Μαρκέτος
Ιατρικές Εκδόσεις ΖΗΤΑ, Αθήνα 2000

1. Γεώργιος Ν. Παπανικολάου
ISBN 960-7144-51-1, 28x21 εκ., viii+136 σελίδες, 160 εικόνες, οι 44 έγχρωμες, Άδετο

2. Γεώργιος Κ. Κοτζιάς
ΙSBN 960-7144-57-0, 28x21 εκ., viii+139 σελίδες, 147 εικόνες, οι 23 έγχρωμες, Άδετο

Η τεράστια συμβολή των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών ιατρών στη θεμελίωση και εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης οδήγησε δικαιολογημένα όλους σχεδόν τους Έλληνες ιστορικούς της Ιατρικής να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και να ασχοληθούν κυρίως με αυτές τις χρονικές περιόδους. Η Ιστορία της Ιατρικής της νεότερης Ελλάδας δεν έχει ερευνηθεί όσο θα έπρεπε. Οι άνθρωποι κλείνουν κάποτε το βιολογικό τους κύκλο, οι αναμνήσεις και οι μαρτυρίες, αν δεν καταγραφούν, χάνονται, το αρχειακό υλικό με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αξιοποιηθεί, κινδυνεύει να απωλεστεί. Πολύτιμες βιβλιοθήκες, συλλογές και αρχεία, συχνά από άγνοια, αδιαφορία ή αμέλεια των απογόνων, οδηγούνται σε καταστροφή.

Η συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων στην εξέλιξη της Ιατρικής στον τόπο μας και η επιτυχημένη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ιατρικά δρώμενα της εποχής τους δεν έχει ως τώρα αποτυπωθεί στην ιατροϊστορική βιβλιογραφία μας.

Ο καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής Σπύρος Μαρκέτος, με μια σειρά βιβλίων, που έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν, έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του κενού στη βιβλιογραφία μας αλλά και στην εθνική μας μνήμη. Οι βιογραφούμενες προσωπικότητες, με το έργο τους, θεμελίωσαν και δημιούργησαν τη σύγχρονη Ιατρική στη χώρα μας. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή τους και στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. Αρκετοί από αυτούς, τέκνα του παροικιακού και απόδημου Ελληνισμού, τίμησαν το όνομα της Ελλάδας στο Εξωτερικό.

Οι δύο πρώτες μονογραφίες είναι αφιερωμένες τιμητικά σε δύο γίγαντες της επιστήμης, στους πιο διάσημους Έλληνες ιατρούς του 20ού αιώνα, οι οποίοι με το πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο ερευνητικό τους έργο άνοιξαν νέους δρόμους στην Ιατρική. Στους δύο παγκόσμια γνωστούς απόδημους Έλληνες, που με τις πρακτικές εφαρμογές των κοσμοσωτήριων ανακαλύψεών τους έδωσαν όσο ζούσαν, και συνεχίζουν να δίνουν και μετά το θάνατό τους, ζωή και ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο θεμελιωτή της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας Γεώργιο Ν. Παπανικολάου και στον κορυφαίο νευροφυσιολόγο Γεώργιο Κ. Κοτζιά.

Είναι σε εκτύπωση η μονογραφία για τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή της Φαρμακολογίας Γεώργιο Ιωακείμογλου. Θα ακολουθήσουν μονογραφίες για τους Διονύσιο Ίκκο, Πέτρο Κόκκαλη, Αγγελική Παναγιωτάτου, Κωνσταντίνο (φον) Οικονόμου, Γρηγόριο Ροσσόλυμο, Νικόλαο Λούρο, Αριστοτέλη Κούζη, Γεώργιο Σκλαβούνο, Κωνσταντίνο Μέρμηγκα, Ιωάννη Πατρίκιο, Ρήγα Νικολαΐδη, Σπυρίδωνα Δοντά. Η σειρά της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την επεξεργασία του υπό έκδοση υλικού, χωρίς να υποδηλώνει χρονολογική ταξινόμηση ή αξιολογική ιεράρχηση.

Ο καθηγητής Σ. Μαρκέτος, μελετώντας διάσπαρτα δημοσιευμένες πληροφορίες και αξιοποιώντας ένα μεγάλο πλούτο αδημοσίευτου αρχειακού υλικού, φωτίζει και προβάλλει άγνωστες πτυχές του βίου και του επιστημονικού και κοινωνικού έργου των πρωτοπόρων της Ελληνικής Ιατρικής.

Κείμενα γραμμένα με γλαφυρό λογοτεχνικό ύφος, εμπλουτισμένα με πλούσια εικονογράφηση, προσφέρουν στον αναγνώστη ένα ευχάριστο και ιδιαίτερα διδακτικό ανάγνωσμα. Η δημοσίευση αυτών των βιογραφιών, προσφέροντας ιδανικά πρότυπα προς μίμηση «στην εποχή μας, που δεν εκτιμά τις πνευματικές αξίες», αποκτά σημασία πνευματικής προσφοράς προς το Έθνος.

Λ.Ε.Β.


Άτλας Ρευματικών Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης

Γ.Δ. Βεζύρογλου
Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Αθήνα 2000, ISBN 960-8071-12-7, 21x28 εκ., χviii+174 σελίδες, 286 εικόνες

Ο Γεώργιος Βεζύρογλου, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Βούλας και από τη θέση του αυτή δάσκαλος σημαντικού αριθμού ρευματολόγων, συγκέντρωσε στον τόμο αυτόν απεικονιστικό υλικό από την προσωπική του συλλογή που αφορά την παθολογία της σπονδυλικής στήλης. Οι εικόνες είναι κυρίως συμβατικές ακτινογραφίες, η αξία των οποίων για τη διάγνωση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αναδεικνύεται με την έκδοση αυτή. Η αναπαραγωγή των ακτινογραφιών είναι άριστη, η σειρά παράθεσής τους γίνεται κατά τρόπο επαγωγικό και οι λεζάντες είναι γραμμένες με διδακτικό και σαφή τρόπο. Το απεικονιστικό υλικό συμπληρώνεται από σχήματα και, όπου κρίνεται χρήσιμο, από την κλινική εικόνα των ασθενών. Αρκετές φορές παρατίθενται διαδοχικές ακτινογραφίες του ίδιου ασθενούς, για να αναδειχθεί η δυναμική εξέλιξη της πάθησης.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τα εξής κεφάλαια: Στοιχεία απεικονιστικής τεχνικής της σπονδυλικής στήλης, εκφυλιστική σπονδυλο(δισκο)αρθροπάθεια, μυελοριζογραφία, τροφοστατικό σύνδρομο, διαμαρτίες διάπλασης και επιπτώσεις, άσηπτες νεκρωτικές βλάβες, οστεοπόρωση, οστεομαλακία και άλλες μεταβολικές παθήσεις, αγκυλωτική υπερόστωση, συγγενείς παθήσεις, φλεγμονώδεις εξεργασίες, λοιμώδεις εξερ γασίες, μετατραυματικές βλάβες, νεοπλάσματα, νόσος Paget.

Ξεφυλλίζοντας τον τόμο αυτόν μπορεί κανείς να αποκτήσει μια εποπτική εικόνα όλης της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης, ενώ, αν μελετήσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις ακτινογραφίες με τις επεξηγήσεις τους, μπορεί να λύσει αρκετές απορίες που δημιουργούνται στην καθημερινή κλινική πράξη.

Το βιβλίο είναι χρήσιμο όχι μόνο για το νέο ρευματολόγο, αλλά και για τον ορθοπαιδικό, τον παθολόγο και το γενικό ιατρό, που θα έρθει συχνά αντιμέτωπος με ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης των ασθενών του, τις οποίες καλείται να αξιολογήσει.

Ι. Κάππου-Ρηγάτου


© 2000, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής