Τελ. ενημέρωση:

   20-Apr-2012
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 29(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2012, 212-220

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδραση της αναισθησίας στη νευροενδοκρινική απάντηση της μέσης υπομφάλιας τομής
Πειραματική μελέτη σε χοίρους

Γ. Παπακίτσος, Α. Καψάλη, Θ. Παπακίτσου, Λ. Παπαδημητρίου, Ι. Δοντά, Σ. Στεργιόπουλος, Δ. Περρέα
Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας «Ν.Σ. Χρηστέας», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Το χειρουργικό ερέθισμα έχει δειχθεί ότι προκαλεί οξειδωτικό stress, λόγω της υπερπαραγωγής ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Με την παρούσα έρευνα μελετάται η βιολογική απάντηση της γενικής αναισθησίας και της συνδυασμένης γενικής-υπαραχνοειδούς αναισθησίας στη νευροενδοκρινική απάντηση της χειρουργικής επέμβασης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Μελετήθηκαν 30 υγιείς χοίροι Landrace, βάρους 20±2 kg, που υποβάλλονταν σε μέση υπομφάλια χειρουργική τομή για περιτοναϊκή πλύση. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα (14 χοίροι) έλαβε μόνο γενική αναισθησία, ενώ η δεύτερη (16 χοίροι) έλαβε και υπαραχνοειδή αναισθησία. Στην ομάδα της υπαραχνοειδούς αναισθησίας έγινε έλεγχος του ύψους του αισθητικού αποκλεισμού με τη μέθοδο του νυγμού διά βελόνης. Υπήρχε συνεχές αιμοδυναμικό monitoring κατά τη διάρκεια του πειράματος. Ελήφθησαν δείγματα αίματος πριν από τη γενική αναισθησία, μετά τη γενική-υπαραχνοειδή αναισθησία και μετά το τέλος της περιτοναϊκής πλύσης, προκειμένου να μετρηθεί η ολική οξειδωτική ικανότητα (Perox) και η IL-4 του πλάσματος με τη μέθοδο ELISA.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το ύψος του αισθητικού αποκλεισμού στην ομάδα της υπαραχνοειδούς αναισθησίας έφθανε έως το Θ8 νευροτόμιο. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές αιμοδυναμικές μεταβολές μεταξύ των ομάδων αναισθησίας στις φάσεις του πειράματος. Δεν εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τιμές της IL-4 στις τρεις χρονικές στιγμές, αλλά ούτε και μεταξύ των δύο τρόπων αναισθησίας. Στην περίπτωση της γενικής αναισθησίας βρέθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση των τιμών της Perox μετά από την αναισθησία (p=0,026) και στη συνέχεια, μετά το τέλος της περιτοναϊκής πλύσης, στατιστικά σημαντική μείωση (p=0,045). Στην περίπτωση της γενικής και της υπαραχνοειδούς αναισθησίας οι μεταβολές των τιμών της Perox στο χρόνο δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υπαραχνοειδής αναισθησία ήταν ικανή να καταστείλει την οξειδωτική απάντηση του stress της χειρουργικής επέμβασης μετεγχειρητικά, συγκριτικά με τη γενική αναισθησία. Ενδεχομένως, η βαρύτητα του χειρουργικού stress σε χοίρειο μοντέλο να αποδέχεται τη θετική επίδραση του προσαγωγού νευρικού αποκλεισμού στο οξειδωτικό status.

Λέξεις ευρετηρίου: Νευροενδοκρινική απάντηση, Stress, Συνδυασμένη αναισθησία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής