Τελ. ενημέρωση:

    18-Dec-2014
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 31(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014, 686-692

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Εξωπαγκρεατικές δράσεις του πεπτιδίου που προσομοιάζει στη γλυκαγόνη 1

Α. Παπαζαφειροπούλου,1 Σ. Παππάς,1 Ν. Παπάνας2
1Διαβητολογικό Κέντρο, Γ΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Πειραιάς
2Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο, Β΄ Παθολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη

Το πεπτίδιο που προσομοιάζει στη γλυκαγόνη 1 [glucagon-like peptide-1 (GLP-1)] θεωρείται σήμερα η κυριότερη μεταξύ των ινκρετινών (incretins). Οι τελευταίες αποτελούν ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίες εκκρίνονται κατά τη μεταγευματική περίοδο και περιορίζουν την υπεργλυκαιμία. Εκτός όμως από τη δράση του στα παγκρεατικά νησίδια, το GLP-1 έχει ποικίλες εξωπαγκρεατικές δράσεις. Συγκεκριμένα, δρα στην καρδιά, στα αγγεία, στο γαστρεντερικό σύστημα, στη ρύθμιση της όρεξης και του κορεσμού, αλλά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ συζητούνται και λοιπές δράσεις. Στην καρδιά βελτιώνει τη συστολική λειτουργία και περιορίζει την ισχαιμική βλάβη. Στα αγγεία φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και να περιορίζει την εξέλιξη της αθηρωμάτωσης. Επίσης, ασκεί σημαντική ανορεξιογόνο δράση με αύξηση του αισθήματος κορεσμού και μείωση της λήψης τροφής. Στο γαστρεντερικό σύστημα ασκεί ισχυρή ανασταλτική δράση στην έκκριση γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων, όπως και στη γαστρική κένωση. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα διατηρεί σταθερή συγκέντρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο και ασκεί νευροπροστατευτική δράση σε περιοχές που σχετίζονται με τη νόηση (όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή). Επίσης, προστατευτική δράση ασκεί και στη μέλαινα ουσία. Τέλος, ποικίλες δράσεις του GLP-1, οι οποίες όμως χρειάζονται επιβεβαίωση στην κλινική πράξη, περιλαμβάνουν τη νεφροπροστασία, τη μείωση της οξείας πνευμονικής βλάβης και την προστασία των περιφερικών νεύρων από εκφύλιση.

Λέξεις ευρετηρίου: Γαστρεντερικό σύστημα, Καρδιά, Κεντρικό νευρικό σύστημα, Μεταβολισμός των οστών, Πεπτίδιο προσομοιάζον στη γλυκαγόνη 1.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής