Τελ. ενημέρωση:

   06-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 771-778

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση κατανάλωσης οινοπνεύματος, καπνισματικών συνηθειών
και συναισθηματικής καταπόνησης σε νοσηλευτές

Β. Καραντζιά, Μ. Σαρίδη, Α. Τόσκα, Κ. Σουλιώτης
Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης οινοπνεύματος, του βαθμού εξάρτησης από το κάπνισμα και του πόσο στρεσογόνο κατάσταση θεωρεί το νοσηλευτικό προσωπικό την εργασιακή καθημερινότητα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 129 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Χρησιμοποιήθηκαν η κλίμακα AUDIT η οποία παρέχει δεδομένα για την κατανάλωση οινοπνεύματος, η κλίμακα Fagerström που εξετάζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη και το Expanded Nursing Stress Scale το οποίο καταγράφει τα επίπεδα επαγγελματικού stress των νοσηλευτών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τους 129 συμμετέχοντες, το 82,9% των ατόμων ήταν γυναίκες και το 17,1% άνδρες. Η μέση ηλικία ήταν τα 43,46 έτη και η μέση προϋπηρεσία τα 19,16 έτη. Σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης οινοπνεύματος, οι νοσηλευτές κατανάλωναν μηνιαία ή πιο αραιά σε ποσοστό 44,96%, ενώ, γενικότερα, το 99,2% έπινε λιγότερο από το όριο ασφαλείας (ΜΤ AUDIT=1,84), με τους άνδρες να εμφανίζονται περισσότερο επιρρεπείς στην κατανάλωση οινοπνεύματος (3,09 έναντι 1,58). Από το συνολικό δείγμα, οι 56 ήταν καπνιστές (43%) και ποσοστό 37,50% από αυτούς κάπνιζε 16–25 τσιγάρα ημερησίως. Το 37,5% ήταν καπνιστές καθόλου ή λίγο εξαρτημένοι από τη νικοτίνη και το 26,8% ισχυρά εξαρτημένοι. Παράλληλα, ο βαθμός εξάρτησης παρουσιάστηκε υψηλότερος στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου (6,35 έναντι 4,78). Όσον αφορά στο επαγγελματικό stress, η «εκτέλεση επίπονων διαδικασιών για τους ασθενείς» θεωρήθηκε «αρκετά στρεσογόνος» (41,1%). Ταυτόχρονα, ο «απρόβλεπτος αριθμός προσωπικού και το ασταθές πρόγραμμα» (41,1%), ο «ανεπαρκής χρόνος για την εκπλήρωση των νοσηλευτικών καθηκόντων» (43,4%), η «αντιμετώπιση βίαιων ασθενών» (38,8%) και η «αντιμετώπιση υβριστικών ασθενών» (38%) αποτέλεσαν «εξαιρετικά στρεσογόνα» γεγονότα. Το γυναικείο φύλο ήταν περισσότερο ευάλωτο στην εμφάνιση εργασιακού stress σε σχέση με το ανδρικό (23,35 έναντι 19,86). Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του φύλου των συμμετεχόντων και των παραγόντων «διακρίσεις στον χώρο εργασίας» (4,49 έναντι 3,14) και «προβλήματα με τους συναδέλφους» (11,08 έναντι 11,27).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Προς αποφυγή όλων εκείνων των συνεπειών που επιφέρει η υιοθέτηση μη υγιών συμπεριφορών από τους νοσηλευτές, συνιστάται η υποστήριξη από το κοινωνικοοικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και η οποιαδήποτε μορφής εξειδικευμένη συμβουλευτική παρέμβαση. Εκείνο το οποίο προέχει είναι η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας με κάθε δυνατό μέσο των επαγγελματιών που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους πολίτες.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματικό stress, Κάπνισμα, Νοσηλευτικό προσωπικό, Οινόπνευμα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής