Τελ. ενημέρωση:

   07-Nov-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 792-799

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η κόπωση και η αντιληφθείσα κοινωνική στήριξη
ως παράγοντες επιθετικής συμπεριφοράς σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας

A. Tζελετοπούλου,1 Β. Αλικάρη,2 M.I. Kρικέλης,3 Σ. Ζυγά,2 M. Τσιρώνη,2 M. Λαβδανίτη,4 Π. Θεοφίλου5,6
1Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Central Lancashire, Preston, Lancashire, Ηνωμένο Βασίλειο,
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη,
3Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
5Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα,
6Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Να εξεταστεί η πιθανή σχέση αντιληφθείσας κοινωνικής στήριξης και κόπωσης με την εμφάνιση επιθετικών συμπεριφορών μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για συγχρονική μελέτη. Από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2018, 104 επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμπλήρωσαν 3 ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν ηλεκτρονικά. Πρώτον, όσον αφορά στην κόπωση, χρησιμοποιήθηκε η ελληνική έκδοση της κλίμακας The Fatigue Assessment Scale (FAS). Δεύτερον, όσον αφορά στην κοινωνική στήριξη, εφαρμόστηκε η ελληνική εκδοχή της κλίμακας Μultidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) και, τέλος, σχετικά με την επιθετικότητα χρησιμοποιήθηκε η ελληνική έκδοση του ερωτηματολογίου επιθετικότητας (Aggression Questionnaire, G-AQ). Η στατιστική ανάλυση διενεργήθηκε, χρησιμοποιώντας το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (ΙΒΜ SPSS), έκδοση 22.0. Εφαρμόστηκαν περιγραφικές στατιστικές αναλύσεις, πολλαπλές γραμμικές παλινδρομήσεις και η δοκιμασία συντελεστή συσχέτισης Pearson (r).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρουσίασαν υψηλά ποσοστά κόπωσης και επιθετικότητας και χαμηλά ποσοστά κοινωνικής στήριξης. Κόπωση παρουσίασε το 54,8% (n=57) του συνολικού δείγματος. Η συνολική βαθμολογία της κλίμακας FAS και των διαστάσεών της «ψυχική κόπωση» και «φυσική κόπωση» βρέθηκαν να είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες επιθετικής συμπεριφοράς, ενώ δεν ήταν η κοινωνική στήριξη. Η συνολική βαθμολογία της κλίμακας MSPSS βρέθηκε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για τη φυσική επιθετικότητα. Επί πλέον, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ κόπωσης και κοινωνικής στήριξης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κόπωσης και επιθετικότητας και χαμηλότερα ποσοστά κοινωνικής στήριξης. Έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη ενός μοντέλου που μπορεί να αποτρέψει και να μειώσει τις επιθετικές συμπεριφορές.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματίες ψυχικής υγείας, Επιθετικότητα, Κοινωνική στήριξη, Κόπωση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής