Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 751-759

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία ηλικιωμένων ασθενών
με χρόνια νοσήματα που διαβιούν ανεξάρτητα στην κοινότητα

Ε. Αρβανιτάκη,1,2,3 Μ. Σαρρής1
1Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
3Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κερατσίνι

Η ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία (health related quality of life, HRQoL) είναι μια έννοια με ευρύ περιεχόμενο, η οποία αναφέρεται στις παραμέτρους που συνιστούν την υγεία, δηλαδή τη σωματική, την ψυχική και την κοινωνική ευεξία των ανθρώπων, μέσω της αυτοαξιολόγησης της ζωής, όπως αυτή διαφοροποιείται από ασθένειες, τραυματισμούς και εφαρμοζόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η παρουσία των χρόνιων νοσημάτων είναι συχνή στους ηλικιωμένους που διαβιούν ανεξάρτητα στην κοινότητα, επιδρώντας σημαντικά σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής (Quality of Life, QoL) τους. Η συννοσηρότητα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το προφίλ της HRQoL, ενώ οι παράγοντες που συνήθως την επηρεάζουν είναι η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση, ο τόπος διαμονής, η εκπαίδευση, η απασχόληση, ο τρόπος ζωής, καθώς και η ικανότητα της αυτοφροντίδας και η ικανοποίηση από τη ζωή. Η έγκαιρη αναγνώριση ασθενών με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα χαμηλότερης QoL, θα πρέπει να αποτελεί τη βάση των προγραμμάτων της φροντίδας των ηλικιωμένων που διαβιούν ανεξάρτητα στην κοινότητα.

Λέξεις ευρετηρίου: Γήρανση, Ηλικιωμένοι, Κοινότητα, Ποιότητα ζωής, Ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία, Χρόνια νοσήματα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής