Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 760-766

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ψυχομετρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής έκδοσης της κλίμακας καταστροφολογίας
του πόνου σε ασθενείς με χρόνιο αυχενικό πόνο

Ζ. Δημητριάδης,1,2 Ε. Καπρέλη,3 Ν. Στριμπάκος,1,2 J. Oldham2
1Ερευνητικό Εργαστήριο Αξιολόγησης της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία,
2School of Medicine, University of Manchester, Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο,
3Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της δομικής εγκυρότητας και της εσωτερικής συνοχής της ελληνικής εκδοχής της κλίμακας καταστροφολογίας του πόνου (ΚΚΠ) σε ασθενείς με χρόνιο αυχενικό πόνο.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 45 ασθενείς με χρόνιο αυχενικό πόνο (χρονιότητα πόνου >6 μήνες, πόνος τουλάχιστον μία φορά ανά εβδομάδα, ηλικία 35,9±14,5 ετών). Οι ασθενείς είχαν συμπληρώσει την ελληνική εκδοχή της ΚΚΠ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H κλίμακα βρέθηκε να έχει πολύ καλή εσωτερική συνοχή (α=0,95). Η επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση επίσης έδειξε ότι τα δεδομένα προσαρμόζονται πολύ καλά στο μοντέλο (x2=77,71, p=0,09). Η παραγοντική φόρτιση των ερωτημάτων στις αντίστοιχες υποκλίμακες ήταν 0,75–0,92 για την υποκλίμακα μηρυκασμού, 0,58–0,91 για την υποκλίμακα μεγέθυνσης και 0,38–0,93 για την υποκλίμακα αβοηθησίας. Η κλίμακα είχε καλή συγκλίνουσα εγκυρότητα (μέση εξαχθείσα διακύμανση: 0,63–0,68), αλλά οι υποκλίμακες παρουσίασαν αμφισβητήσιμη αποκλίνουσα εγκυρότητα. Η κλίμακα είχε καλή διακριτική ικανότητα μεταξύ ασθενών με διαφορετικό επίπεδο καταστροφολογίας (άνδρες έναντι γυναικών, Mdiff=8,43, p=0,03). Δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα οροφής ή δαπέδου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ελληνική εκδοχή της ΚΚΠ έχει πολύ καλή δομική εγκυρότητα και εσωτερική συνοχή για την αξιολόγηση της καταστροφολογίας του πόνου σε ασθενείς με ιδιοπαθή χρόνιο αυχενικό πόνο. Οι επιστήμονες υγείας, περιλαμβανομένων των ψυχιάτρων, των ψυχολόγων και των φυσικοθεραπευτών, έχουν διαθέσιμο ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την παρακολούθηση της καταστροφολογίας και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών τους παρεμβάσεων σε ασθενείς με χρόνιο αυχενικό πόνο.

Λέξεις ευρετηρίου: Αβοηθησία, Αυχενικός πόνος, Καταστροφολογία, Μεγέθυνση, Μηρυκασμός.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής