Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 767-771

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι γνώσεις και η συμπεριφορά της προσωπικής υγιεινής των μαθητών
του ισλαμικού οικοτροφείου στην πρόληψη και στη μετάδοση της COVID-19 και η συσχέτισή της με τη μετάδοσή της

S. Mustika,1 R.S. Wicaksono,2,3 L. Nurhidayat,4 B. Santoso,3 M.S. Niam,5 J.K. Fajar6
1Division of Gastroenterohepatology, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Universitas Brawijaya, Malang,
2Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Universitas Brawijaya, Malang,
3Department of Internal Medicine, RSUD Bangil, Pasuruan,
4Faculty of Medicine, Universitas Islam Malang, Malang,
5Nahdlatul Ulama Doctor Association,
6Brawijaya Internal Medicine Research Center, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Universitas Brawijaya, Malang, Ινδονησία

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της γνώσης και της συμπεριφοράς της προσωπικής υγιεινής μεταξύ των μαθητών σε ισλαμικά οικοτροφεία σχετικά με την πρόληψη και τη μετάδοση της COVID-19 και συσχέτιση με τα ευρήματα του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου COVID-19.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η μελέτη διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Η γνώση και η συμπεριφορά προσωπικής υγιεινής ερμηνεύτηκαν ως καλή, μέτρια και κακή. Ο έλεγχος της COVID-19 πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των ταχείας δοκιμής αντισωμάτων. Η συσχέτιση μεταξύ του προσυμπτωματικού ελέγχου της COVID-19 και του βαθμού γνώσης και συμπεριφοράς προσωπικής υγιεινής αξιολογήθηκε, εφαρμόζοντας πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 294 συμμετέχοντες στη μελέτη. Από αυτούς, 18 ήταν θετικοί στην COVID-19. Συνολικά, τα ευρήματά μας επιβεβαίωσαν ότι το 61,2% των συμμετεχόντων είχαν μέτρια γνώση σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης της COVID-19, ωστόσο δεν ήταν εφικτό να καταδειχθεί η συσχέτισή του με τη μετάδοση της COVID-19 μεταξύ των μαθητών. Επί πλέον, καλή συμπεριφορά προσωπικής υγιεινής βρέθηκε στο 41,8% των συμμετεχόντων, αλλά και πάλι η συσχέτισή της με τη μετάδοση της COVID-19 δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινιστεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πλειοψηφία του πληθυσμού της παρούσας μελέτης είχε καλή-μέτρια γνώση και συμπεριφορά προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη απέτυχαν να εφαρμόσουν τη γνώση και τη συμπεριφορά προσωπικής υγιεινής στη μετάδοση της COVID-19.

Λέξεις ευρετηρίου: Ισλαμικό οικοτροφείο, Μαθητές, Μετάδοση COVID-19, Προσωπική υγιεινή.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής