Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 772-780

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πόνος και δυσκαμψία ως συνέπειες μιας επιβληθείσας καθιστικής ζωής
κατά την περίοδο του lockdown στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Χ. Μιχαηλίδου,1 Λ. Χαραλάμπους,1 Χ. Κινγκ,1 Χ. Τσαγκάρη2
1Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας, Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία,
2Τμήμα Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ H αξιολόγηση των επιπτώσεων του "lockdown" στον πόνο και στη δυσκαμψία, σε σχέση και με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στην εργασιακή ρουτίνα και στις δραστηριότητες, στην ακαδημαϊκή κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε μια συγχρονική μελέτη. Συμμετείχε ένα σύνολο 308 πανεπιστημιακών και φοιτητών. Ο πόνος μετρήθηκε με το Short Form McGill Pain Questionnaire. Επί πλέον, εξετάστηκαν η ένταση του πόνου, η δυσκαμψία, οι καθημερινές δραστηριότητες και οι αλλαγές στην εργασιακή ρουτίνα. Διάφοροι στατιστικοί έλεγχοι (κυρίως μη παραμετρικοί) χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι καθημερινές συνήθειες και η εργασιακή ρουτίνα άλλαξαν κατά τη διάρκεια του "lockdown", με τις αλλαγές να σχετίζονται στατιστικώς σημαντικά με τον πόνο (p<0,05). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν δυσκαμψία, ειδικά μετά από πολλές ώρες στην καθιστή στάση, η οποία μειωνόταν όταν έκαναν περπάτημα ή τρέξιμο (p=0,013). Ο πόνος ήταν στατιστικά μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια των "lockdown" (p<0,001), κυρίως στη μέση και στον αυχένα, όπως και σε μορφή πονοκεφάλου/ημικρανίας. Οι ερωτώμενοι περιέγραψαν τον πόνο περισσότερο ως «κουραστικό-εξαντλητικό». Μετά από πολλές ώρες σε καθιστή στάση επιδεινωνόταν σημαντικά η ένταση του πόνου (Μ=4,35, σε κλίμακα από 1–6). Όλα τα στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα περιγράφονται και συζητώνται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εργασία από το σπίτι έμμεσα επιβάλλει στους πανεπιστημιακούς και στους φοιτητές έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεπάγεται παρατεταμένες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, λανθασμένες στάσεις καθίσματος, αλλαγή συνηθειών ύπνου και μεγάλες περιόδους αδράνειας. Τα πιο πάνω σχετίζονται με δυσκαμψία και αυξημένο πόνο, ιδιαίτερα στη μέση, στον αυχένα και στο κεφάλι. Όσο η πανδημία συνεχίζεται και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναμένεται να παραμείνει ως εναλλακτική μέθοδος στα πανεπιστήμια, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εργασιακή υγεία των ατόμων στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Παρεμβατικές στρατηγικές είναι αναγκαίες για την πρόληψη χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων, με ενημέρωση για εργονομική εκπαίδευση/εργονομικές ρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο κατ' οίκον και ενθάρρυνση σωματικής άσκησης οποιουδήποτε τύπου, ιδιαίτερα περπάτημα ή τρέξιμο.

Λέξεις ευρετηρίου: Δυσκαμψία, Καθημερινές συνήθειες, Καθιστική ζωή, Lockdown, Πόνος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής