Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 781-789

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παιδική παχυσαρκία και αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου

Θ. Παππά,1 Ε. Γελαστοπούλου2
1Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, Μονάδα Υγείας Πρέβεζας, Πρέβεζα
2Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΣΚΟΠΟΣ H αποτύπωση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας και η αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου, στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Υγείας Πρέβεζας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Για τη διεξαγωγή της μελέτης και τη συλλογή των δεδομένων ως εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 26 ερωτήσεων, το οποίο συμπλήρωσαν με κατ' ιδίαν συνέντευξη συνολικά 190 γονείς παιδιών ηλικίας 6–12 ετών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο επιπολασμός των υπέρβαρων παιδιών ανέρχεται σε ποσοστό 22,1% και των παχύσαρκων παιδιών σε ποσοστό 10,5%. Αύξηση παρατηρήθηκε στις ηλικίες των 6–10 ετών και υπήρξε διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Από την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου, οι γονείς των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών ήταν και οι ίδιοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό για τις μητέρες 31% και 10% και για τους πατέρες 53,7% και 26,4%, αντίστοιχα. Παρατηρήθηκε μέτρια προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, σε ποσοστό 43,2%, και όχι ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση ανθρακούχων-σακχαρούχων ποτών (11,5%) και φαγητού εκτός του σπιτιού (1,6%). Οι περισσότεροι γονείς αγόραζαν ποιοτικά τρόφιμα για τα παιδιά τους (48,9%), μαγείρευαν καθημερινά στο σπίτι (86,8%) και λίγες φορές την εβδομάδα (55,8%) αγόραζαν φαγητό εκτός σπιτιού. Υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (50%) παρατηρήθηκε κυρίως στα εισοδήματα των 10.000–20.000 €. Το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας δεν φάνηκε να επηρεάζει τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, ενώ η εργασία και των δύο γονέων σχετιζόταν με τα παχύσαρκα παιδιά σε ποσοστό 70%. Η σωματική δραστηριότητα εκτός σχολείου με συχνότητα >7 ώρες την εβδομάδα κυμαινόταν σε χαμηλό ποσοστό (12,6%) και η χρήση τηλεόρασης και υπολογιστή με συχνότητα >2 ώρες την ημέρα ανερχόταν σε ποσοστό 22,6%. Μικρή επίσης συμμετοχή των γονέων παρατηρήθηκε σε προγράμματα αγωγής-προαγωγής υγείας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες υγείας (4,7%).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας, στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Πρέβεζας, δεν διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες μελέτες. Καθώς όμως γενικότερα τα ποσοστά βαίνουν αυξανόμενα, θεωρούνται ανησυχητικά. Η καθιέρωση διατροφικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο του προτύπου της μεσογειακής διατροφής και η διαρκής προσπάθεια για ενημέρωση κρίνεται αναγκαία, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες υγείας, με σκοπό την πρόληψη.

Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης μάζας σώματος, Επιπολασμός, Μεσογειακή διατροφή, Παιδική παχυσαρκία, Παράγοντες κινδύνου.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής