Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 790-796

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των προσφύγων και εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Γ. Δεσίπρης,1 Β. Καπάκη,2 Ν. Κοτσόπουλος3
1Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος,
3Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής και ταυτόχρονα ο προσδιορισμός των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι διαμένουν στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια ποσοτική, συγχρονική μελέτη από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2020. Συμμετείχαν 132 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας και εμποδίων στην υγεία των Ay et al, καθώς και το ερωτηματολόγιο SF-36. Η στατιστική ανάλυση των μεταβλητών του δείγματος πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι συμμετέχοντες στην έρευνα επισκέφθηκαν κοινωνικά ιατρεία (35,8%) και κέντρα υγείας (23,3%), λαμβάνοντας στην πλειονότητά τους δωρεάν υπηρεσίες (93,2%) και κατά κύριο λόγο από γενικό ιατρό (56,7%) ή ανειδίκευτο ιατρό (12,5%). Μεγαλύτερη ζήτηση υπήρξε για οδοντιατρικά προβλήματα (39,2%), για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) οξέων παιδιατρικών παθήσεων (29,6%), καθώς και για επείγοντα περιστατικά (28%). Μικρότερες απαιτήσεις εκφράστηκαν για την ΠΦΥ για χρόνιες παθήσεις (12%), νοσηλείες σε νοσοκομείο (6,4%), οικογενειακό προγραμματισμό (5,6%) και συμβουλευτική από κάποιον ειδικό (3,2%). Δυσκολότερη πρόσβαση εκφράστηκε για τον οδοντίατρο, τους εμβολιασμούς και τον γενικό χειρουργό. Τα κύρια εμπόδια ήταν δομικού και οικονομικού χαρακτήρα, με τα γνωστικά εμπόδια να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Οι ωφελούμενοι εξέφρασαν καλύτερες βαθμολογίες στη σωματική υγεία σε σχέση με την ψυχική υγεία. Τέλος, τόσο η μικρή ηλικία όσο και η καταγωγή από το Αφγανιστάν φάνηκε να επηρεάζουν θετικά ορισμένες κλίμακες της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της δομής φιλοξενίας του Σκαραμαγκά εμφανίζουν πτωχή πρόσβαση και μέτριας δυσκολίας εμπόδια στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και καλύτερη σωματική υγεία σε σχέση με την ψυχική. Τα αποτελέσματα της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής αναδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των αναζητούντων ιατρική βοήθεια.

Λέξεις ευρετηρίου: Εμπόδια, Ποιότητα ζωής, Πρόσφυγες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής