Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 797-804

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιότητα ύπνου και ποιότητα ζωής ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στην κοινότητα

Ε. Kαπίδου,1 Α. Μαντούδη,1 Σ. Πλακάς,1 Χ. Τσίου,1 Χ. Κλεισιάρης,2 Α. Καλοκαιρινού,3Θ. Αδαμακίδου1
1Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Νευρολογικά Νοσήματα – Πρακτική Βασισμένη σε Ενδείξεις», Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ηράκλειο, Κρήτη,
3Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που διαμένουν στην κοινότητα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα ευκολίας της παρούσας συγχρονικής μελέτης περιλάμβανε 97 εξωτερικούς ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο με τα δημογραφικά και τα κλινικά στοιχεία, το ερωτηματολόγιο Pittsburgh Sleep Quality Index για την αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου και το Multiple Sclerosis Quality of Life Questionnaire για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (68%), μέσης (ΤΑ) ηλικίας 41,8 (11,0) ετών. Η μέση τιμή (ΤΑ) της βαρύτητας της νόσου, Expanded Disability Status Scale (EDSS), ήταν 3,4 (1,78), της σύνθετης κλίμακας σωματικής υγείας της ποιότητας ζωής ήταν 47,88 (17,59) και της σύνθετης κλίμακας ψυχικής υγείας 58,74 (22,68). Το 85,6% των ασθενών είχαν συνολική βαθμολογία ποιότητας ύπνου >5, υποδηλώνοντας κακή ποιότητα ύπνου. Μόνο η σύνθετη κλίμακα σωματικής υγείας συσχετίστηκε αρνητικά με τη συνολική βαθμολογία ποιότητας ύπνου (p<0,001). Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου ήταν το γυναικείο φύλο (β=-1,562, p=0,013), η μεγαλύτερη ηλικία (β=0,056, p=0,045) και η απουσία εργασίας (β=-1,171, p=0,048). Η βαρύτητα της νόσου, βάσει της βαθμολογίας EDSS, βρέθηκε να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τη σύνθετη κλίμακα σωματικής υγείας (p<0,001), ενώ η σύνθετη κλίμακα σωματικής υγείας και η σύνθετη κλίμακα ψυχικής υγείας της ποιότητας ζωής συσχετίστηκαν στατιστικώς σημαντικά μεταξύ τους (p<0,001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ποιότητα ύπνου, καθώς και η σωματική και ψυχική διάσταση της ποιότητας ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας συσχετίζονται μεταξύ τους ισχυρά. Η αξιολόγηση του ύπνου σε αυτούς τους ασθενείς είναι εξαιρετικής σημασίας για την ολιστική προσέγγισή τους στην κοινότητα.

Λέξεις ευρετηρίου: Έλληνες ασθενείς, Ποιότητα ζωής, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Ύπνος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής