Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 812-818

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανοσοϊστοχημική μελέτη ανοσολογικών δεικτών σε ιστούς πλακούντα επαναλαμβανόμενης απώλειας κύησης: IL-1β, IL-6

Θ. Παπαμήτσου,1 Ο. Τούμπα,2 Θ. Δήμου,2 Δ. Καββαδάς,1 Α. Παπαναστασίου,1
Π. Αναστασιάδου,3 Σ. Καραχρυσάφη,1 A. Μόρσι-Γερογιάννης,1 Ε. Μαρέτη,4 Α. Σιόγκα1

1Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
2Τμήμα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Σχολή Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
3Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Στοματολογίας, Οδοντιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
4Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Εξέταση της σχέσης μεταξύ της έκφρασης των κυτταροκινών ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και ιντερλευκίνης-1β (IL-1β) σε ανθρώπινο ενδομήτριο ιστό επαναλαμβανόμενης απώλειας κυήσεων χωρίς αιτιολογία.

ΥΛΙΚO-ΜΕΘΟΔΟΣ Την πειραματική ομάδα αποτέλεσαν 30 γυναίκες που απέβαλαν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 30 γυναίκες που είχαν διακόψει εκλεκτικά την εγκυμοσύνη τους κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Το υλικό των αποβολών υποβλήθηκε σε επεξεργασία και τα δείγματα μελετήθηκαν, χρησιμοποιώντας ανοσοϊστοχημικές μεθόδους. Τα δείγματα ελήφθησαν από τις περιοχές του τοιχωματικού φθαρτού, του βασικού φθαρτού και της τροφοβλάστης. Χρησιμοποιήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα κατά της IL-1β και της IL-6. Για τη στατιστική ανάλυση εφαρμόστηκε το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 25.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η παρούσα έρευνα εξέτασε την έκφραση της IL-1β και της IL-6 σε ιστοτεμάχια των ανωτέρω περιοχών τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην πειραματική ομάδα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την IL-1β, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ της πειραματικής ομάδας και της ομάδας ελέγχου. Αντίθετα, ανιχνεύτηκε διαφορά στην ένταση της χρώσης μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά στην IL-6 στον βασικό φθαρτό (p=0,048) και στην τροφοβλάστη (p=0,044). Δεν ανιχνεύτηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στον τοιχωματικό φθαρτό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Αν και η εν λόγω μελέτη δεν υποστήριξε μια πιθανή εμπλοκή της έκφρασης της IL-1β στην επαναλαμβανόμενη απώλεια κύησης, η έκφραση της IL-6 φάνηκε να εμπλέκεται στους παθογενετικούς μηχανισμούς της.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαναλαμβανόμενη απώλεια κύησης, Ιντερλευκίνη-1β, Ιντερλευκίνη-6Επαναλαμβανόμενη απώλεια κύησης, Ιντερλευκίνη-1β, Ιντερλευκίνη-6.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής