Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 819-826

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχέση μεταξύ γαστροπάθειας από παλινδρόμηση της χολής και θεραπευτικών διαδικασιών των χοληφόρων

A. Othman,1 A. Dwedar,2 H. El Sadek,2 H. Abd El Aziz,3 A. Abdelrahman4
1Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Suez University, Suez
2Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Zagazig University, Zagazig
3Department of Pathology, Faculty of Medicine, Zagazig University, Zagazig
4Department of Clinical Pathology, Faculty of Medicine, Zagazig University, Zagazig, Αίγυπτος

ΣΚΟΠΟΣ Προσδιορισμός σχετικά με το κατά πόσο οι θεραπευτικές διαδικασίες των χοληφόρων προκαλούν γαστροπάθεια από παλινδρόμηση της χολής, εκτίμηση του επιπολασμού και των παραγόντων κινδύνου, καθώς και αξιολόγηση των ενδοσκοπικών και των ιστολογικών αλλαγών στον γαστρικό βλεννογόνο.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Εξήντα BILE REFLUX GASTROPATHY AFTER BILIARY INTERVENTIONS 825 δύο ασθενείς με επιγαστρικό άλγος ή και δυσπεπτικά συμπτώματα ομαδοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα 1 (ομάδα μετά χολοκυστεκτομή) αποτελούμενη από 34 ασθενείς και στην ομάδα 2 (ομάδα παρέμβασης) αποτελούμενη από 28 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο επιπολασμός της γαστροπάθειας από παλινδρόμηση της χολής ήταν 21,34% μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις στα χοληφόρα (p=0,00). Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή γαστρική χολερυθρίνη και το αυξημένο γαστρικό pH ήταν όλοι παράγοντες κινδύνου για γαστροπάθεια από παλινδρόμηση της χολής και στις δύο ομάδες (r=0,27, 0,31, 0,68 και 0,59, αντίστοιχα). Δεν υπήρξαν συσχετίσεις μεταξύ ηλικίας, φύλου, επιγαστρικού πόνου, καύσου, εμέτου και γαστροπάθειας από παλινδρόμηση της χολής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η γαστροπάθεια από παλινδρόμηση της χολής είναι συχνή μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις στα χοληφόρα και είναι συχνότερη στους παχύσαρκους και στους διαβητικούς ασθενείς.

Λέξεις ευρετηρίου: Γαστροπάθεια, ERCP, Παλινδρόμηση χολής, Χολερυθρίνη, Χολοκυστεκτομή.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής