Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 832-837

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επίδραση ενός ενημερωτικού/ εκπαιδευτικού προγράμματος σε φοιτητές επαγγελμάτων υγείας
αναφορικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών

Β. Στυλιανού,1 Ο. Κωνσταντακοπούλου,2 Δ. Καϊτελίδου,2 Α. Σκίτσου,3 Γ. Χαραλάμπους1,4
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Ελλάδα
3Σχολή Επιστημών Υγείας, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας, Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος
4Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», Αθήνα, Ελλάδα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων των φοιτητών επαγγελμάτων υγείας πριν και μετά την εφαρμογή ενός σύντομου ενημερωτικού/ εκπαιδευτικού προγράμματος σχετικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών, καθώς και της αναγκαιότητας για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Τον μελετώμενο πληθυσμό αποτέλεσαν 201 φοιτητές επαγγελμάτων υγείας, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτική παρέμβαση (παρακολούθηση εκπαιδευτικού video για τη δωρεά οργάνων και ιστών). Αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε στοιχεία-ερωτήσεις από σταθμισμένα εργαλεία αναφορικά με τις στάσεις και τις γνώσεις φοιτητών επαγγελμάτων υγείας σχετικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών. Εφαρμόστηκαν στατιστικοί έλεγχοι σε διμεταβλητό και πολυμεταβλητό επίπεδο, ενώ η ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 20.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η συνολική βαθμολογία γνώσεων σχετικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών εμφάνισε στατιστικά σημαντική αύξηση μετά την παρέμβαση (p<0,001). Ωστόσο, η βαθμολογία θετικών στάσεων για τη δωρεά οργάνων και ιστών δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντική αύξηση με την πάροδο του χρόνου (μετά την εκπαίδευση/ενημέρωση) (p=0,623). Η αύξηση της ηλικίας σχετιζόταν με αύξηση της βαθμολογίας θετικών στάσεων όσον αφορά στη δωρεά οργάνων και ιστών (p<0,001). Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων (38,8%) θα επιθυμούσε να εγγραφεί στο μητρώο δωρητών της χώρας πριν από την ενημέρωση/εκπαίδευση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σημαντικά (49,5%) μετά την ενημέρωση/εκπαίδευση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η σωστή πληροφόρηση και η εκπαίδευση αναφορικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών αναδεικνύει τη σημαντικότητά της στην αλλαγή της στάσης απέναντι στον θεσμό.

Λέξεις ευρετηρίου: Δωρεά οργάνων, Εκπαίδευση, Φοιτητές επαγγελμάτων υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής