Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 838-842

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δείκτης ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Ένα πολύτιμο εργαλείο στα «χέρια» της δημόσιας υγείας

M. Ψευτέλη, Δ. Καββαδάς, Π. Καρακώστα, Σ. Χεριστανίδης, Ι. Δημητριάδου, Θ. Παπαμήτσου
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγεία και περιβαλλοντικοί παράγοντες», Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η ανάλυση του πλέον διαδεδομένου εργαλείου για την καταγραφή της ποιότητας του αέρα, του δείκτη ποιότητας αέρα (Air Quality Index, AQI), για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Επιλέχθηκε η υιοθέτηση και η εφαρμογή του πλέον διαδεδομένου δείκτη ποιότητας αέρα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο υπολογισμός του AQI προκύπτει από την κατάλληλη επεξεργασία των συγκεντρώσεων των ρύπων, PM10, PM2,5, NO2, CO και O3. Για τον υπολογισμό του AQI στην περιοχή της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα πρωτότυπα δεδομένα από επτά σταθμούς καταγραφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαφορετικών αστικών χαρακτηριστικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τα έτη 2011–2019.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων ανέδειξαν τους ρύπους PM10 και Ο3 ως τους βασικούς ρύπους που καθορίζουν τις τιμές του AQI. Ο AQI παρουσιάζει στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της ψυχρής (Οκτώβριος–Μάρτιος) και της θερμής (Απρίλιος–Σεπτέμβριος) περιόδου του έτους σε όλους τους σταθμούς και κυρίως στον σταθμό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι η στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση του AQI μεταξύ καθημερινών και Σαββατοκύριακων σε σταθμούς τοποθετημένους στο κέντρο της πόλης, που αντανακλά την επίδραση των ανθρώπινων συνηθειών στις συγκεντρώσεις των ρύπων οι οποίοι διαμορφώνουν τον δείκτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών ερευνών συσχετίζουν τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων με επικίνδυνες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. O AQI αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο με δυνατότητα άμεσου υπολογισμού της επικινδυνότητας των επιπέδων της αέριας ρύπανσης, ο οποίος οπτικοποιεί το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να είναι εύκολα αντιληπτό από τον τελικό χρήστη. Συνιστά με αυτόν τον τρόπο ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η σωστή πληροφόρηση και η εκπαίδευση αναφορικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών αναδεικνύει τη σημαντικότητά της στην αλλαγή της στάσης απέναντι στον θεσμό.

Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης ποιότητας αέρα, Δημόσια υγεία, Μόλυνση, Σωματίδια.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής