Τελ. ενημέρωση:

   05-Dec-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, 844-852

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αποδοχή των εμβολίων κατά την πανδημία, στη βόρεια Ελλάδα

Δ. Καββαδάς, Δ. Μουστακλής, Δ. Μπάτζου, Ε. Κυριακίδου, Γ. Ιντζές, Α. Καββαδά, Θ. Παπαμήτσου
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγεία και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες», Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αποδοχή των εμβολίων και ιδιαίτερα για την περίπτωση της COVID-19, σε εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στον γενικό ενήλικο πληθυσμό της πόλης της Θεσσαλονίκης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο με τη συγκέντρωση ενός δείγματος 235 απαντήσεων. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από 29 ερωτήσεις. Οι πρώτες 13 ερωτήσεις αφορούσαν σε γενικά και δημογραφικά δεδομένα. Οι υπόλοιπες 16 ερωτήσεις στόχευαν στην αξιολόγηση της αποδοχής των εμβολίων και του εμβολίου κατά της λοίμωξης COVID-19 ειδικότερα. Οι συσχετισμοί μεταξύ των δημογραφικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των απόψεών τους επί των εμβολίων προσδιορίστηκαν με τη δοκιμασία «Χ τετράγωνο» (x2) του Pearson.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η παρούσα μελέτη ανακάλυψε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με το φαινόμενο της διστακτικότητας εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού. Η ηλικία, το φύλο, η οικογένεια και η επαγγελματική εξειδίκευση ήταν οι κύριοι από αυτούς. Οι πολίτες που συμμετείχαν τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, ενώ η πλειονότητα των ιατρών διαφώνησε (p=0,019). Οι νεότεροι συμμετέχοντες, ιδιαίτερα οι πολίτες χωρίς παιδιά, δεν εμπιστεύονταν την αποτελεσματικότητα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (p=0,0002) και τις ευεργετικές επιδράσεις των εμβολίων στη δημόσια υγεία (p=0,00001). Οι γυναίκες στην πλειονότητά τους ισχυρίζονταν ότι δεν εμπιστεύονται τους ειδικούς (p=0,0032).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η στάση των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού απέναντι στα προγράμματα εμβολιασμού θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις κυβερνήσεις προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, να διαχειριστούν τον δισταγμό και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού.

Λέξεις ευρετηρίου: Δημόσια υγεία, Διστακτικότητα, Εμβόλια, Επαγγελματίες υγείας, COVID-19, SARS-CoV-2.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής