Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 223-233

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Βαθμός ικανοποίησης και προθυμία πληρωμής των χρηστών σε δομές οδοντιατρικής φροντίδας

Σ. Θεοδωρίδου,1 Μ. Χατζίκου,2 Π. Θεοδώρου2
1Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, Δήμος Δράμας, Δράμα
2Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της ικανοποίησης των χρηστών/ασθενών από τις δημόσιες οδοντιατρικές υπηρεσίες, οι παράγοντες που την επηρεάζουν, αλλά και η προθυμία πληρωμής τους για διάφορες οδοντιατρικές πράξεις, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη συγχρονική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2020, στις δημόσιες δομές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Κέντρο Υγείας [ΚΥ] Δράμας, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ΚΥ Προσοτσάνης, ΚΥ Νευροκοπίου) όπου παρέχεται πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα. To ερωτηματολόγιο αποτελείται από 51 ερωτήσεις, με πεντάβαθμη κλίμακα Likert και περιλαμβάνει ερωτήσεις δημογραφικές και ικανοποίησης από την οδοντιατρική και τη νοσηλευτική φροντίδα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις εγκαταστάσεις, την προσβασιμότητα, συνολικής αξιολόγησης, μελλοντικής χρήσης και προθυμίας πληρωμής. Διανεμήθηκαν 120 ερωτηματολόγια, από τα οποία συμπληρώθηκαν τα 100 (ποσοστό ανταπόκρισης: 83%). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 25.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών βρέθηκε ιδιαίτερα υψηλός (92%) καθώς το 97% δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν ξανά τα δημόσια οδοντιατρεία, ενώ το 51% θα προτιμούσε να επισκεφθεί ιδιωτικά οδοντιατρεία. Παράλληλα, ενώ μόνο το 2% των ασθενών πρόσφερε εθελοντικά κάποια αμοιβή, το 75% ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κάποια αμοιβή για οδοντοπροσθετικές εργασίες, με μέση τιμή 124,3±75,3 €, το 72% θα πλήρωνε για ορθοδοντικές εργασίες το μέσο ποσό των 484,7±367,5 €, ενώ το 73% θα πλήρωνε κατά μέσο όρο 62,2±65,7 € για ενδοδοντικές εργασίες. Επιπρόσθετα, το 41,7% και το 41,1% των ασθενών με εισόδημα 501–1.000 € θα πλήρωναν κάποια αμοιβή αν χρειάζονταν ορθοδοντικές εργασίες ή ενδοδοντική θεραπεία, αντίστοιχα, ενώ μόνο το 6,9% και το 6,8% των ασθενών με εισόδημα >2.001 € θα πλήρωναν κάποια αμοιβή για αντίστοιχες εργασίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ικανοποίηση από τις δημόσιες οδοντιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι πολύ υψηλή, ενώ η προθυμία πληρωμής σχετίζεται μόνο με το εκπαιδευτικό επίπεδο των χρηστών.

Λέξεις ευρετηρίου: Ικανοποίηση ασθενών, Οδοντιατρικές υπηρεσίες, Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, Προθυμία πληρωμής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής