Τελ. ενημέρωση:

   18-Nov-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020, 758-764

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η βασισμένη σε ενδείξεις νοσηλευτική ηγεσία
Μελέτη μέσω της κλίμακας Implementation Leadership Scale

Ε. Δελημπαλταδάκης,1 B. Αλικάρη,2 Π. Θεοφίλου,3 Π. Μεσσαρόπουλος,4 Χ. Πλατής1
1Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
3Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
4Κέντρο Tεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη του βαθμού εφαρμογής της βασισμένης σε ενδείξεις νοσηλευτικής ηγεσίας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 213 νοσηλευτές που εργάζονταν σε δύο δημόσια ελληνικά νοσοκομεία. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ελληνική έκδοση της κλίμακας Implementation Leadership Scale (ILS), η οποία σχετίζεται με τον τρόπο ηγεσίας του προϊσταμένου. Η κλίμακα αποτελείται από τέσσερις διαστάσεις: την προληπτική ηγεσία, την ενημερωμένη ηγεσία, την υποστηρικτική ηγεσία και την επίμονη ηγεσία. Επίσης, καταγράφηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν στατιστικά με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ To μεγαλύτερο ποσοστό (90%) των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η συνολική βαθμολογία της κλίμακας ήταν 30 (τυπική απόκλιση [ΤΑ]=3) και για τις υποκλίμακες ήταν ως εξής: (α) Προληπτική ηγεσία, μέση τιμή [ΜΤ]=8 (ΤΑ=1,6), (β) ενημερωμένη ηγεσία, ΜΤ=8,1, ΤΑ=1,01, (γ) υποστηρικτική ηγεσία, ΜΤ=7,9, ΤΑ=1,3 και (δ) επίμονη ηγεσία, ΜΤ=7,5, ΤΑ=1,03. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι προϊστάμενοι των νοσηλευτών παρουσίαζαν στοιχεία της προληπτικής, της ενημερωμένης, της υποστηρικτικής και της επίμονης ηγεσίας. Επίσης, παρουσιάστηκαν σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ της ηγεσίας και της εφαρμογής της φροντίδας βασισμένης σε ενδείξεις. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερες γνώσεις είχαν οι προϊστάμενοι των νοσηλευτών σχετικά με την κλινική φροντίδα που βασίζεται σε ενδείξεις, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πρόληψή τους γι' αυτή και τόσο πιο επίμονοι ήταν στην εφαρμογή της παρά τις όποιες δυσχέρειες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στα ελληνικά νοσοκομεία εφαρμόζεται η βασισμένη σε ενδείξεις ηγεσία, η οποία αξιολογείται θετικά από τους νοσηλευτές. Προτείνεται οι προϊστάμενοι νοσηλευτές να εφαρμόζουν αυτό το είδος ηγεσίας προκειμένου να εξασφαλίζουν την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας στους ασθενείς.

Λέξεις ευρετηρίου: Ελληνικά νοσοκομεία, Ηγεσία βασισμένη σε ενδείξεις, Νοσηλευτές, Νοσηλευτική ηγεσία, Πρακτική βασισμένη σε ενδείξεις.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής