Τελ. ενημέρωση:

   15-Jan-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(Συμπληρωματικό τεύχος 1) 2020, 54-69

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποκλεισμός ή ένταξη;
Η πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην υγειονομική περίθαλψη και στην απασχόληση

Θ. Φούσκας,1 Γ. Κουλιεράκης,1 Π. Γκικοπούλου,1 Ε. Ιωαννίδη,1 M. Ψωϊνού2
1Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, American College of Thessaloniki, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Eυρήματα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος, με τίτλο Local Alliance for Integration (LION) αναφορικά με την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, στην Ελλάδα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώθηκε στις εμπειρίες των ΥΤΧ στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της απασχόλησης μέσα από 27 ημι-δομημένες συνεντεύξεις με ΥΤΧ και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την έρευνα προκύπτει ότι στους προαναφερθέντες τομείς, υπάρχουν οι ακόλουθες ανάγκες: παροχή πληροφόρησης στους ΥΤΧ σχετικά με τα δικαιώματά τους, τις υπάρχουσες υπηρεσίες και παροχή πληροφοριών σχετικά με τους ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση και πρόληψη των προκαταλήψεων. Για τους ΥΤΧ και ιδίως για τους νεοαφιχθέντες, η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους σε συγκεκριμένο τομέα και οι πληροφορίες σχετικά με τις υπάρχουσες υπηρεσίες και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές, αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την ένταξη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από την ποιοτική ανάλυση εξάγεται το συμπέρασμα ότι η παροχή σαφών και κατανοητών πληροφοριών στους ΥΤΧ, σχετικά με τα δικαιώματά τους και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στις υπάρχουσες υπηρεσίες, αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την υγειονομική περίθαλψη. Η χάραξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των ΥΤΧ είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι επιτρέπει στους πολίτες να έχουν θετικές αλληλεπιδράσεις με τους ΥΤΧ. Η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και απαιτεί προσπάθεια τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους φορείς που εργάζονται στο πεδίο της μετανάστευσης, των υπευθύνων για τη χάραξη ενταξιακής πολιτικής, αλλά και των ίδιων των ΥΤΧ.

Λέξεις ευρετηρίου: Απασχόληση, Ελλάδα, Ένταξη, Υγειονομική περίθαλψη, Υπήκοοι τρίτων χωρών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής